Navigatie overslaan MENU

in Blogs op 25 maart 2024

Een groen en gezond gazon in vier stappen

Een mooi gazon is heerlijk om te zien, op te spelen of te relaxen. Maar hoe houd je je gras gezond en groen? In deze blog delen we vier slimmigheden:

Verwijder mos en onkruid met verticuteren

Mos en onkruid verstikken je gras. Verwijder ze in het voorjaar of najaar met een verticuteermachine. Deze machine is gemaakt om het mos uit je gazon te halen. Een fijne bijkomstigheid: hij maakt kleine openingen in de grasmat, zo kan water en voeding beter bij de wortels van je gras komen. Zo wordt je grasmat dikker en gezonder.

Geef je gras voeding

Gras heeft voedsel nodig om te groeien. Bemest je gazon daarom regelmatig met een speciale gazonmeststof. Het liefst elke 6-8 weken, dan is de vorige bemesting uitgewerkt. Kies de juiste meststof voor jouw type gras. Er zijn verschillende soorten meststoffen te koop, met elk hun eigen voordelen. Lees de informatie op de verpakking goed door om te kijken welke bij jouw gazon past.

Vul kale plekken op

Kale plekken in je gazon zijn niet alleen lelijk, maar ze worden ook snel ingenomen door mos en onkruid. Zaai kale plekken in het voor- of najaar opnieuw in met graszaad. Maak de grond goed los en houd het graszaad vochtig totdat het ontkiemt. Kies graszaad dat geschikt is voor jouw type gazon. Er zijn verschillende soorten graszaad te koop, zoals graszaad voor speelgazons, schaduwgazons of siergazons. Vergeet niet om het graszaad af te dekken met aarde of compost, zo voorkom je dat de vogeltjes alles wegpikken.

Versterk je grasmat met compost

Compost is een natuurlijke meststof die de structuur van de grond verbetert en water vasthoudt. Strooi in het voorjaar of najaar compost uit over je gazon. Dit maakt je grasmat gezonder en sterker. Gebruik een compoststrooier of hark om de compost gelijkmatig over je gazon te verdelen. Het werkt het best als je hier een standaard schema houdt met grasmaaien. Kies ervoor om je gras te mulchen of laat het liggen, dan blijft de voeding op en rond het gras. Dat moet je wel wat vaker maaien dan 1 keer in de week, anders is het te lang om te mulchen.